fbpx

Varnapreneurs нещо ново и нещо добре познато

Хората се събират за да обменят идеи и да си помагат взаимно от зората на човечеството. Това не е ново. Не е нова и идеята за нетуъркинг събития, които посещаваш с готов план и очакваш конкретен резултат. По света, а дори и в България се провеждат хиляди събития годишно, които привличат еднакво мислещи хора на едно място.

Има статистики, които ясно демонстрират ползата от това. Например, според проучване на LinkedIn се оказва, че 85% от свободните работни места се заемат чрез networking. Много свободни позиции дори не достигат до сайтовете за обяви.

Според проучване на Harvard Business Review над 90% от запитаните смятат, че срещите лице в лице са от огромно значение за успешното развитие на бизнес отношения или за сключване на сделки.

Друго проучване на Great Business Schools демонстрира, че 84% от участниците в него предпочитат среща лице в лице пред онлайн алтернативите.

Данните са категорични и дори няма нужда от сложни проучвания за доказателство. Вероятно можем да стигнем до този извод и с чиста логика.

Любопитството ни накара да потърсим дали има някаква статистика или списък за броят на всички събития, които се провеждат в Европа, но за момента не ме успяваме да намерим такава информация. Въпреки това, в процеса на търсене се изумяваме от броя и честотата на нетуъркинг и бизнес събитията.

Да се върнем обаче на новото и старото. Ако се зачетете в статии със съвети за успешен networking ще забележите насоки –  „съставете план преди събитието“, „не се задържайте много при някой за да може да се запознаете с повече хора“, „опитайте се да се представите на възможно най-голям брой хора“ и.т.н.

Различното при нас, е че не искаме събитията ни да се превръщат в „родео“. Предпочитаме да създаваме неформална обстановка, където да се наблегне на качеството пред количеството. Място където идеите, запознанствата и разговорите не следват някаква предварително заложена рамка. Най-добре е вашата мрежа да расте органично и по този начин тя ще е изключително устойчива.

Varnapreneurs е продължение на инициативи с подобна платформа съществували и преди, като амбицията ни е да демонстрираме постоянство, чрез което да спомогнем за изграждане на навици в обществото. Искаме да окуражим хората да се срещат и да си помагат.

Забелязахме, че в средите на предприемчивите хора от Варна всеки прави нещо интересно в своята област, но няма среда – платформа, която да предложи възможността за синергия и обмена на успешни идеи от различни области и индустрии. В града ни има множество микро общности, които имаме амбицията да обединяваме поне един път месечно.

Нашите събития не са само за хора правещи бизнес, а за всеки който иска да подобри средата в която живеем. При нас са добре дошли всички инициативни хора с визия и страст. Може да сте професионалист работещ в голяма компания, да имате фондация, или просто да организирате някаква гражданска инициатива.

Всички, които „предприемат“ нещо са предприемачи без значение дали работят за себе си, за обществена организация или за някой друг. В крайна сметка действията подобряващи средата около нас са най-важното. Нашата роля е да ви срещнем с хората, които ще ви помогнат тези действия да са по-успешни.

Друго нещо, което искаме да предложим е възможност за смесване на възрастови групи – опитни предприемачи с мотивирани младежи, които тепърва искат да стартират и търсят ментори.

Силно вярваме ,че „Твоята мрежа с контакти е твоето богатство!“. Именно чрез създаване на качествена мрежа с контакти всеки един човек увеличава неимоверно шансовете си за успех. Това са принципи заложени и използвани като основа на стари и успешни общества. Добър пример са възпитаниците на университетите от бръшляновата лига. При тях нетуъркинга е задължителна част от образователния процес и последващото изкачване на стълбицата на успеха.

Едно от силните преимущества на нетуъркинг събитията е това, че винаги можеш да отидеш при някой непознат и да се запознаеш с него. Това би било доста по-трудно в обичайна среда. Също така е абсолютно нормално някой да дойде и да се запознае с теб. Това например е страхотен шанс да се срещнеш с човек, който през работният си ден е заобиколен от секретарки и други препятствия и шансът за достъп до него е нулев.

Говорейки за запознанства е добре да споменем добрите стари визитки. Да, нещото смятано за абсолютна отживелица се оказва отличен инструмент на подобни събития. Давайки визитка при полезен контакт улесняваш неимоверно хората да си спомнят за теб и да имат данните ти след събитието. Ако нямате печатни визитки може да си подготвите електронни такива.

Отскоро на нашите събития има и лепенки на които може да напишете вашето име и да го залепите на дрехата си, като по този начин увеличавате шанса отсрещната страна да го запомни. Това също ще ви помогне да си припомните името на вашият събеседник по всяко едно време, когато пожелаете.

На подобни събирания често има хора, които са постигнали много и са във фаза в която са решили да дадат обратно на обществото. Да, вярно е че не са голям процент от присъстващите, но ги има и шансът за млади хора стартиращи своята кариера в момента е огромен. Успелите хора искащи да допринесат за обществото могат да са полезни със съвет, препоръка, контакт или дори могат да се превърнат в бъдещи работодатели и партньори.

Ние от Varnapreneurs наблягаме и на това, че въпреки че събитието ни е от местно естество на него са добре дошли и хора живеещи на други места. Винаги сме готови да си партнираме с организатори на подобни събития в други градове и да ги представим на нашите посетители. 

На последно място искаме да наблегнем, че живият контакт който може да имате на събитията и излизането от зоната ви на комфорт имат съвсем друга динамика в сравнение с онлайн комуникацията. Предизвиквайки себе си да присъствате някъде физически вие със сигурност ще разширите  мирогледа си.

За да се възползвате максимално от събитието не забравяйте да попълните формите ни за контакт и да оставите вашите координати. Така в бъдеще ще можем да ви поканим на нишово събитие с повече хора със сходен с вашият професионален профил.

Сподели в социалните мрежи
varnapreneurs
varnapreneurs
Articles: 1