fbpx

Даващите получават – Интервю с Явор Златев @ Advanced Vision IT

Неслучайно Явор Я. Златев е първият човек, когото интервюираме във Varnapreneurs. Впечатление правят не една, а двете му магистратури по компютърни системи и технологии и по финансов мениджмънт, както и почти двадесетгодишния му опит в информационните технологии (ИТ). 

Също така е сериен предприемач, който досега е участвал в 4 успешни стартиращи предприятия. От последните 13 години ръководи собствената си компания Advanced Vision IT, която предоставя цялостни решения в сферата на информационните и комуникационните технологии и работи с клиенти от цял свят. 

По време на разговора ни стана ясно, че Явор Я. Златев е много повече от съвкупността си от дипломи и работни роли, през които е преминал. Той е един модерен български визионер, който ни припомня, че в основата на успеха в кариерата, в ръководенето на екип, в разрастването на бизнес и дори в живеенето на живот изпълнен със смисъл, стоят качествените ни взаимоотношения с другите хора.

Ето и въпросите, които сме му подготвили:

1.Вие сте възпитаник на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов, където първо сте завършили бакалавър и магистратура по финанси, а после сте завършили и висше образование по ИТ. Това някакъв скок или академичен завой ли беше? Как ви помогна финансовото ви образование?

Двете специалности се надграждат и са неразривно свързани, не става въпрос за скок или завой. Особено в днешно време в среди като финтех разделението между финансите и технологиите е непонятно.

Всъщност, специалностите отговарят на две основни роли в компанията – тази на инженера и тази на финансовия директор. Заедно те позволяват една компания да се управлява умно. 

Схващането за финансите като нещо отделно и статично като счетоводство е остаряло. Напротив, финансите са в основата на управлението на един бизнес на корпоративно ниво. 

“Всеки, който се занимава с бизнес от не занаятчийски тип, има потребност от комерсиално или финансово образование”.

В същото време, инженерната част е необходима, защото предоставя едно дълбоко разбиране за ИТ средата, за процесите, за проблемите, за нуждите на клиентите. Особено в ИТ, човек постоянно трябва да се развива. В момента, в който спреш да учиш, излизаш от бизнеса. 

2. Започнали сте работа като компютърен инженер още преди да сте завършили обучението си в университет. Какво ви даде практиката и какво университета? Задължително ли е ИТ специалистите да се изучават в университет?

Пеперудата е символ на промяната

Формалното образование дава една структура на мислене, която помага да се съберат парчетата от пъзела и да се види голямата картинка. То дава познания в основни науки, които оформят инженерната мисъл. 

В ИТ средите има различни направления като сисопс, девопс, разработка на софтуер, киберсигурност и други. Много по-трудно е самоук човек да разбере как точно тези дисциплини си помагат и взаимодействат. Но не трябва и да се прекалява с теоретизирането. 

Задължително е всеки специалист да получава практика. В чужбина модела на обучение и работа е напълно различен. Студентите още от първата или втората година намират платени възможности да се развиват в компании, които ги изграждат като ИТ специалисти. Там не разчитат, че родителите ще ги издържат 5 години преди изобщо да започнат да си търсят работа. 

Независимо дали в университета или на работа, за да се превърне някой в специалист е нужно да се труди и да иска да се развива сам. Колегите и преподавателите могат да покажат пътя и да насочват, но не и да го извървят вместо него. Ако той не се занимава самостоятелно, няма никакъв шанс.

3. Какво беше чувството да завършите университет през 2008, годината на една от най-лошите финансови кризи в историята? Това повлия ли ви някак?

Не мисля, че ми е повлияло. Когато човек има визия и план какво трябва да се случи, кризите не му пречат. От финансова гледна точка, кризите са циклични. Имало ги е преди и ще ги има занапред. Който иска да се развива и има ясен фокус какво трябва да направи, не може да бъде спрян от една криза. 

Едно от най-важните неща, които човек трябва да научи, е да се адаптира. Човек не трябва да спира да се развива и да се адаптира. Обстоятелствата около нас постоянно ще се променят. Баща ми казваше “Не си камък. Ако нещо не ти харесва – премести се”. Смени мястото, смени работата си, смени гледната си точка. Ако пък човек търси да се оплаква, той никога няма да постигне нещата, които иска.

4. През последните 20 години сте изградили завидна кариера, като сте били младши инженер, старши инженер, технологичен директор, директор на операциите и в крайна сметка главен изпълнителен директор. Какви умения е трябвало да развиете, за да се справите с новите отговорности и да “преминете на следващото ниво”?

Ключа към успешната кариера са взаимоотношенията с хората. За да израснеш в кариерата трябва да имаш развити човешки качества. Иначе това са просто временни роли, през които минаваш. Събрани накуп и нахвърлени в едно CV могат да подхранват егото на някого, но това само по себе си няма смисъл. 

Много млади хора правят грешката да се захващат с ИТ, защото смятат, че ще доведе до добре платена кариера. Но когато го правят без кеф, без удоволствие, без да им идва отвътре, те в крайна сметка провалят себе си и така и не достигат мечтаните заплати.

Модерният начин на живот и на правене на бизнес предполагат, че всичко може да бъде купено и човешките ценности не съществуват. А точно те придават смисъл на живота. Да, можеш да направиш кариера като егоист и да мачкаш другите, но това няма да ти донесе удовлетворение или да те направи любимият на всички мениджър.

Ако пък човек е отворен, скромен, знаещ възможностите си, хората със сходен начин на мислене ще го забележат и ще му подадат ръка. Човек трябва да бъде щастлив, да прави това, което обича и да работи с готини хора. Така той никога не започва седмицата с мисълта, колко гаден е Понеделник и колко далеч е Петък.

5. Работили сте в Дубай, Малта и Люксембург. Налагало ли ви се е да ползвате други чужди езици освен Английски? Според вас, колко важно е да владеем чужди езици и кои според вас са най-важни за вашата бизнес сфера?

Владеенето на чужди езици отваря врати. Макар английският да е основен в международния бизнес, в много региони не го владеят добре. А всеки регион си има език и особен манталитет. Едно е да се прави бизнес в Източна и Централна Европа, друго е в Близкия Изток, трето е в Америка и Обединеното Кралство, четвърто е в Средиземноморските страни. 

Когато говориш местният език и разбираш какво ти казват хората насреща, това улеснява правенето на бизнес страшно много, защото прави изграждането на взаимоотношения по-лесно. Ако някой чужденец ни заговори на чист Български, това ни прави страхотно впечатление. 

Всички езици са полезни и отварят врати. Особено за България са полезни всички големи европейски езици, включително и руския. Макар в днешно време да е анатема, по света продължава да има много руски бизнеси.

6. Какви са наблюденията ви за бизнес средата навън и в България? Къде е по-лесно да се прави бизнес и защо?

Ако човек е предприемчив и вижда възможности около себе си, почти няма значение в коя страна е. В България административната част на някои бизнеси е утежнена сравнение с чужбина, но това не я прави лошо място за бизнес. 

Напротив, България е пълна с възможности и има потенциал да бъде райска градина. Българите имаме страхотни качества като индивидуалисти, но точно сговорната работа в екип се оказва едно от най-големите предизвикателства за нас. 

Това е така, заради липсата на духовност и упадъка на обществени ценности в последните десетилетия. Сякаш ни е насадено, че не сме достатъчно добри и трябва да се съмняваме във всички, с които работим – пълни глупости! 

Когато работим в екип, без его, сме изключителни. Българите трябва да се обединят и да работят заедно. Особено тези, които работят и живеят в чужбина, имат възможността да донесат в България успешни практики и различен начин на мислене, които да помогнат да използваме възможностите, които България има.

7. Какви са предимствата и предизвикателствата на бизнес средата във Варна?

Варна е университетски град, който привлича и изгражда млади специалисти, които да помагат на бизнесите. Това е страхотно предимство и поставя Варна пред редица градове в България. Тук бизнеса и университетите могат да си подават ръка и да изграждат качествени кадри. 

Впрочем, много млади мислят, че за да са успешни трябва да се преместят в София. Изобщо не съм съгласен. Да, там офисите, трафика, донякъде заплатите, но и разходите са по-големи. Но начинът на живот, който Варна предлага е по-спокоен и в някои отношения по-качествен

Има професии, които не могат да се работят дистанционно, но особено в ИТ сферата локацията изобщо не е проблем. Големите ИТ фирми работят от разстояние много преди КОВИД, защото това е съвременния начин на работа. Независимо от локацията, трябва да сме наясно, че работодателите имат редица разходи и отговорности към своите работници, които не се изчерпват със заплатата, която им дават. 

8. Вашият бизнес предлага цялостни решения в сферата на ИТ, като предлага редица услуги. Колко време ви отне да разработите всички тези услуги и какви са предимствата на интегрирания подход?

Разработването на услуги е непрестанен процес. Постоянно развиваме и изграждаме съществуващите ни услуги, добавяме нови към тях, а други спираме да предлагаме. Вече 12-13 години се адаптираме към пазара и се стараем да предлагаме услуги, които да са от максимална полза за клиента и да развиват неговия бизнес.

Услуга, която просто ще глътне бюджета на клиента, без да развие бизнеса му е безсмислена. Много бизнеси се стремят да продадат на всяка цена. Вземат парите на клиентите, а после ги разочароват. Този подход не е етичен и неизбежно води до провал в дългосрочен план. 

Много дигитални агенции за пример специализират в една услуга или една платформа, например фейсбук реклами, google ads. Това ги прави добри в използването на конкретен инструмент, но това идва за сметка на голямата визия от какво има нужда бизнеса в този момент. Има неща, които не се продават във ФБ и няма смисъл бизнеса да седи там и да чака или да налива пари.

Ако предоставим услуга, която знаем, че няма да донесе продажби или да намери решение на важен проблем, то ние блокираме бизнеса и го оставяме с вързани ръце. Вместо това, трябва да се стараем да насочим клиента правилно и да му помогнем да разпредели бюджета си умно за услуги, които ще му донесат реален резултат. Най-вече ще има нужда от тях.

Предимството на интегрирания подход е именно в капацитета ни да виждаме голямата картинка как услугите в ИТ и дигитален маркетинг работят заедно и да насочваме клиентите според техните нужди. Дори те да мислят, че знаят от какво имат нужда, наше задължение е да им посочим пропуските и възможностите, които не са видели, за да им осигурим максимално добър резултат.

9. Трудно ли ви е да намирате и задържате таланти? Изкуственият интелект (ИИ) влияе ли върху подбирането на кадри?

Когато фокусът на един лидер е да изгради екип и среда, в която хората да се чувстват добре, да се чувстват оценени и значими това прави впечатление. Колкото и да се комерсиализира модерното общество, хората не работят само за пари. 

Когато младият специалист види, че работодателя го е грижа за него дори просто човешки, разбира че той не е просто работник, а част от екип. Вече конкретните му отговорности и позиция идват от това, какво е научил и допринесъл и как работи с други хора. За да се задържи човек трябва работодателя да подхожда човешки, да разбира нуждите на хората и да накара те да покажат най-добрите си качества. 

Има най-различни платформи, които работят с ИИ, които помагат лесно да се филтрират кандидати. Само че машините свеждат хората до едни статистики. Те не могат да оценят ценностите, психиката, дали той е егоист, който ще стъпва върху другите или е разбрал, че без екип няма да стигне никъде. 

Лично аз, давам шанс на хора, които имат голямо желание да се развиват в екип и осъзнават, че ще правят всичко заедно с други хора. Даващите получават. 

От друга страна ИИ все повече навлиза в работата. Много хора се притесняват, че той ще ги измести тотално. Не смятам, че изкуствения интелект може да замени мислещите, творящите или предприемчивите хора

ИИ може да бъде един инструмент, който да помага нещата да се случват по-бързо. Пак опираме до адаптацията. Смятам, че хората трябва да се научат да ползват инструментите в тяхна полза, а не да се страхуват или да се оплакват от тях.

10. Можете ли да споделите интересен казус, който сте разрешили при работа с клиент?

Без да споменавам имена, при нас дойде клиент, който беше изразходил почти целия си бюджет в разработка за софтуер с друг доставчик на услуги, но бизнеса му не вървеше. 

Това е често срещан казус в ИТ средите, особено когато компаниите нямат ИТ консултант, който да ги консултира етично. Вместо това се получава едно изяждане на бюджета само за разработка без поглед как ще оперира бизнеса.

Използвайки модели за дигитален маркетинг ние създадохме стратегия с ограничения бюджет на клиента, която даде възможност на бизнеса му да започне да оперира и да генерира пари. 

Вместо да се чудим каква услуга да му продадем, поставихме неговите нужди най-напред и работихме да развием бизнеса му цялостно. Този етичен подход създава доверие и гради дългосрочни взаимоотношения.

11. ИТ индустрията е една от най-динамично развиващите се и постоянно има нова информация. Как търсите информация?

Всеки, който се занимава с бизнес не трябва да спира да чете. ИТ само по себе си е твърде тясна материя. Трябва да разбираме нуждите на другите индустрии, за да преценим какъв ИТ подход може да приложим спрямо тях.

За да бъдем успешни, трябва да следим какво се случва с финансовата индустрия, с глобалните политики, какво се случва с венчър капиталите и ангелските инвеститори, защото това влияе на предприемачите в цял свят. 

12. Ако започвахте бизнес сам от нулата, кои биха били вашите приоритети и какви системи бихте създали най-напред? В бизнеса може ли да се говори за принципа Парето или 80/20 (80% от резултатите идват от 20% от действията)?

Светът е твърде динамичен, за да се разчита само на този принцип. Не е достатъчно да имаме подходящата идея. Важно е правилното ѝ изпълнение навреме. Таймингът е важен, тъй като някой друг може да има екипа и финансите а с това да ни изпревари. 

Въпросът с финансите е много интересен – дали един бизнес стартира със собствени капитали или разчита на инвеститор. В първия случай растежът е много по-бавен, но никой не ти държи сметка и можеш да променяш плана колкото искаш. 

Когато работиш с инвеститори трябва да имаш кристално ясен план, който да изпълниш точка по точка. Измененията от плана стават трудно и след редица обяснения пред инвеститорите.

13. Кои са основните умения, за стартиращият предприемач и в каква последователност трябва да ги научи?

Един бизнес има нужда от различни умения – инженерни, финансови, но най-вече човешки. Който е предприемчив вижда възможности навсякъде, независимо от средата. Който не е, винаги вижда блокъри и проблеми. 

Най-трудно успяват бизнеси създадени от занаятчии. Дори те да създават чудеса на инженерството, когато не могат да обяснят на другите каква е ползата и да се позиционират и продадат, те стагнират. 

Най-важни са човешките качества – да бъдеш отворен, търпелив, комуникативен, да се интересуваш от другите, от техните нужди и предизвикателства. Това те прави ефективен предприемач.

14. Имам най-различни идеи, но не знам коя е добра и коя не. Как да знам дали една идея си струва?

Валидирането на идеи изисква екипна работа. Дори да имаш гениална идея от инженерна гледна точка, трябва да си наясно, че тя е част от един по-голям пъзел за бизнеса. Без да разбираш потенциалните бизнес предизвикателства трудно ще я представиш и продадеш.

Още повече, че една идея може да си струва, но да ти липсват времето, финансите или куража да я реализираш. Без да скочиш няма как да стане. Ако идеята ти е иновативна и ти имаш визия за нея си струва да я преследваш, дори и пазара да не я разбира. Както казва Хенри Форд: “Ако бях питал клиентите какво искат, щяха да кажат, че искат по-бързи коне”.

15. Според вас, как изглежда бъдещето на бизнес средата в България?

Аз съм оптимист и вярвам в хората. От всеки един от нас зависи да изградим едно по-добро бъдеще. Надявам се, че предприемчивите хора в България постепенно ще оправят своят микросвят и капка по капка ще донесем промените, които искаме да видим. Трябва да се отървем от негативизма и съмнението към другите. Вместо това трябва да работим заедно с хората и за хората. В това е смисъла.

Сподели в социалните мрежи
Lacho
Lacho

Аз съм Лъчезар и се занимавам със създаване и управление на уебсайт съдържание. Може да разберете повече за работата ми на storycare.io.

Articles: 6