fbpx

Разшири терена – от бизнеса до корта

Интервю с Димитър Христов от Tennis Ninja

Димитър Христов - Тенис Нинджа
Димитър Христов – основател на Tennis Ninja

Димитър Христов е основателят на тенис бранда „Tennis Ninja“ – проект, насочен към популяризирането на тениса сред младите хора в България и подпомагане на талантливи деца.

Димитър е изключително упорит и дисциплиниран човек, който успешно преплита страстта си към спорта с предприемачество. Друго голямо постижение е създаването на фондация “Tennis Ninja”, която подкрепя развитието на бъдещи шампиони в тениса. Също така в момента е и един от хората, които развива падела в България – друг популярен ракетен спорт в света. Заедно с партньора си управлява и развива спорта падел в клубната база във Варна, а именно „Падел Клуб Варна”.

В това интервю, Димитър споделя своята визия за едно здраво и активно общество, за ролята на спорта във възпитанието и за ползите му за предприемачите.

Ето и въпросите, които сме му подготвили:

1. Как бихте се представили на нашите читатели? 

Аз съм Димитър Христов и съм основател на проекта „Тенис Нинджа“. Още от малък имах страст към спорта, но любовта ми към тениса се задълбочи, след като през 2012 година отидох в САЩ на бригада и работих в голф клуб, който разполагаше с доста тенис кортове. Въпреки че образованието ми е в сферата на икономиката, сърцето ми винаги ме е тласкало към спорта.

След завръщането си в България завърших образованието си и започнах работа като счетоводител. Това са онези скучните работи зад бюрото. Пътят после ме завъртя по големите корпорации и съм работил като ръководител на отдел в IT компании и банкови институции. Но това никога не ми беше на сърце. 

Посвещавах всеки свободен момент след работа на тениса – тренировки и изучаване на играта. Вярвах в себе си и в своята мечта. Така се роди „Тенис Нинджа“ – не само като отражение на моята любов към тениса, но и като тенис бранд с кауза в подкрепа на млади таланти в България. 

2. Какви са приликите и разликите между атлетите и предприемачите? 

Пътят ми ми е разкрил и двете страни на монетата – като спортист и като създател на бизнес. Приликите между атлетите и предприемачите са доста. И двамата трябва да бъдат изключително упорити и решителни в преследването на своите цели. Не се стига до успех без сериозна доза труд, постоянство и готовност да се учиш от грешките. 

И атлетите, и предприемачите трябва да имат стратегическо мислене, да могат да анализират ситуацията и да вземат бързи решения. Адаптивността е ключова – понякога трябва да променяш тактиката си в движение, за да постигнеш успех.

Още една сходност е умението да се работи в екип. Въпреки че тенисът е индивидуален спорт, успехът ми в него и в бизнеса зависи от хората, с които съм избрал да си партнирам. Умението да мотивираш и вдъхновяваш хората около теб е съществено както на корта, така и в офиса.

Разликите също са значими. В спорта успехът често е много по-ясно дефиниран – има победители и губещи, времена и резултати, които не лъжат. В бизнеса, успехът може да бъде много по-неясен и субективен, и често зависи от дългосрочни стратегии вместо от непосредствени резултати. 

Докато спортът изисква максимална физическа подготовка, предприемачеството поставя акцент върху психическата устойчивост и способността да се справяш с постоянната несигурност.

В крайна сметка, и двата пътя са изпълнени с предизвикателства и награди. Бъдейки и атлет и предприемач, аз съм научил, че въпреки разликите, страстта и посвещението са универсални. Те са двигателят, който ни кара да преследваме мечтите си, без значение дали е на спортното поле или в бизнес арената.

3. Бихте ли ни разказали за вашият проект Tennis Ninja?

За мен „Tennis Ninja“, е повече от бизнес – той е отражение на моята страст към тениса и желанието ми да направя този спорт обичан от повече хора в България. „Tennis Ninja“ започна като обучителна програма за деца, но с течение на времето реших да я разгърна до нещо доста по-голямо и значимо!

„Tennis Ninja“ е първият български тенис бранд, който започва да създадава висококачествени тенис продукти, аксесоари и треньорски пособия, като част от приходите отиват в подкрепа за млади талантливи български тенис сътезатели! 

Създадохме и фондация „Tennis Ninja“, за да могат повече хора, които вярват в нашата кауза, да помагат за развитието на тениса в България и на талантливите деца. Имаме различни кампании, като например в една от тях хората могат да продават своите ракети втора ръка и по този начин да подпомагат фондацията с различен процент от продажната цена.

Искаме да въведем иновации и да популяризираме тениса като забавление и начин на живот. Искаме да покажем, че тенисът може да бъде забавен, достъпен и изпълнен с приятелство и взаимопомощ.

Като цяло, „Tennis Ninja“ е моят начин да дам обратно на спорта, който ми е дал толкова много. Чрез този проект, аз се стремя да вдъхновя следващото поколение играчи и да им помогна да постигнат своите цели и мечти!

4. Какви са предизвикателствата да създадеш фондация в България? 

В повечето случаи предизвикателствата, които можеш да срешнеш идват от самия теб! Въпросите, които си задаваш са постоянно в главата – „Ще се получи ли?” ; „Дали ще стане така както го искам?” ; „Ще намеря ли хора и компании, които да повярват в това което правя?” и т.н.

Аз съм от тези хора, че реша ли нещо – го правя! От мен самия зависи дали ще се получи или не. Благодарен съм, че към днешна дата нещата вървят точно така както го исках, но винаги може и по-добре. Много е важно да намериш правилните юристи, които да ти помогнат в създаването на фондацията, а после има и друга трудна част, където банковите институции трябва също да ти повярват в това, което искаш да постигнеш, за да можеш да набираш нужните средства! 

Искаме чрез фондацията и бранда “Tennis Ninja” не само да предлагаме финансова помощ на младите таланти, но и да създадем устойчива програма за развитие, която включва тренировъчни лагери, състезания и образователни сесии. Нужна ни е обединена тенис общност, за да се получат нещата при нас!

5. Какво означава тенисът за вас? Защо не някой друг спорт?

Откакто за първи път хванах ракета в ръка, тенисът се превърна в моя страст, източник на радост и дори средство за самоизразяване. Той ми научи на дисциплина, упоритост и ми даде възможността да се развивам, да се състезавам, да побеждавам и да уча от загубите си. Той е спорт, който изисква не само физическа подготовка, но и ментална сила, стратегическо мислене и непоколебим фокус.

Избрах тениса, а не някой друг спорт, защото той предлага уникална комбинация от индивидуално предизвикателство и социално взаимодействие. В тениса си сам на корта и разчиташ изцяло на собствените си умения, решения и психическа издръжливост. В същото време, тенисът е и спорт, който събира хората – било то чрез тренировки, състезания или просто игра за забавление. Той създава общност от хора, които споделят общи интереси и страсти.

В допълнение, тенисът е спорт, който може да се практикува през целия живот. Той предлага възможности за развитие на различни нива – от любители до професионалисти, което го прави достъпен и привлекателен за хора от всички възрасти и умения. 

И накрая, тенисът е моята страст, защото той ме научи на важността на упоритостта и на радостта от успеха. Той ми даде възможност да се свържа с хора, които споделят моите интереси, и да създам „Tennis Ninja“ – проект, който ми позволява да връщам обратно на тенис общността и да вдъхновявам следващите поколения тенисисти. За мен тенисът не е просто игра; той е път към самоусъвършенстване, смисъл и общност.

6. Как се решихте да напуснете работата си и да се отдадете изцяло на вашият проект?

Решението да напусна стабилната си работа в голямата корпорация и да се отдам изцяло на страста си и проекта „Tennis Ninja“ не беше лесно, но това беше крайната цел, която си бях поставил! Да работя като тенис треньор след основната ми работа от 8 до 17 часа всеки ден, беше заложено в 5 годишния ми план! Същевременно трябваше и да развивам марката “Tennis Ninja”и да я популяризирам. За мен от 2017 година не съществуваше събота и неделя, всеки ден беше понеделник. Ако исках да правя само това, което обичах трябваше да предприема точно този план и да го следвам стриктно! 

Решението също така беше подкрепено от разговори със семейството, приятели и ментори, които ме насърчаваха да преследвам мечтите си. Винаги се намираха и „хейтъри”, които ми казваха че съм луд и това няма как да стане, и по-добре да си стоя на сигурната заплата. Беше ми ясно, че пътят няма да бъде лесен и че предизвикателствата ще са много, но увереността в собствените ми способности и желанието да създам нещо устойчиво и полезно за обществото надделяха. 

Отдаването изцяло на треньорството и „Tennis Ninja“ се оказа едно от най-вълнуващите и вдъхновяващи приключения в моя живот. Всяка тренировка, всеки турнир и всяка усмивка на дете, което се влюбва в тениса, ми потвърждават, че съм взел правилното решение. Това е моят начин да оставя следа и да допринеса за развитието на тениса в България.

7. Какво дава тенисът на децата? А на възрастните? 

За децата тенисът е средство за изграждане на характер, дисциплина и упоритост. Чрез играта, децата се научават на самоконтрол и стратегическо мислене, развиват умения за работа в екип и учат как да управляват своите емоции. 

Това е основа не само за спортни постижения, но и за успехи във всички аспекти на живота. Освен това, тенисът насърчава здравословния начин на живот от ранна възраст и предлага възможности за създаване на приятелства и развитие на социални умения.

За възрастните, тенисът предоставя отлична възможност за поддържане на физическа форма и здраве, служейки като мощно средство за облекчаване на стрес и източник на социални контакти. Играта позволява на възрастните да се свържат с хора, които споделят сходни интереси, като същевременно поддържат активен и здравословен начин на живот. 

За възрастните, тенисът служи като напомняне, че никога не е късно да се учи и развива, да се поставят нови цели и да се търси равновесие между телесно и умствено благополучие. В крайна сметка, тенисът е огледало на живота, където успехите и неуспехите на корта учат на устойчивост, амбиция и взаимопомощ, което прави спорта ценен ресурс за развитие и растеж на всяка възраст.

8. Важно ли е предприемачите да спортуват? 

Да, важно е предприемачите да спортуват. Спортът играе критична роля в живота на всеки, като предоставя не само физически, но и ментални ползи, които са от съществено значение за успешното управление на бизнес. Спортуването помага за намаляване на стреса, който е неизбежен аспект от предприемаческия живот. То също така подобрява концентрацията, увеличава енергията и подобрява качеството на съня.

От друга страна, спортът стимулира креативността и иновативното мислене – ключови елементи за решаването на проблеми и разработването на нови идеи в бизнеса. Редовното спортуване също така учи на дисциплина и упоритост и предлага възможност за изграждане на екипен дух и лидерски умения, особено когато става въпрос за отборни спортове.

В крайна сметка, спортът е не само за поддържане на добра физическа форма, но и за развиване на уменията и качествата, необходими на предприемача за справяне с предизвикателствата и стреса от воденето на бизнес. Така че да, за мен е изключително важно предприемачите да намират време да спортуват, за да поддържат не само телата си здрави, но и умовете си остри и готови за предизвикателствата, които носи предприемачеството.

9. Защо избрахте да се установите във Варна? Обстановката тук предлага ли предимства за вас? Защо не сте в София?

Изборът ми да се установя във Варна, а не в София, беше воден от няколко ключови фактора, които са важни за мен както на лично, така и на професионално ниво. Варна ми предлага уникална смесица от качество на живот, близост до морето и благоприятна бизнес среда, която допринася за развитието на моя проект „Tennis Ninja“.

Първо, Варна е град с богата история, култура и динамичен социален живот, което го прави привлекателно място за живеене. Близостта до морето е несравнимо предимство, което ми позволява да съчетавам работата с моменти на релаксация и вдъхновение. 

От бизнес гледна точка, Варна предлага стабилна и разрастваща се икономика с разнообразие от възможности за развитие на спортни инициативи. Градът има активна спортна общност и добре развити спортни съоръжения, което е важно за успеха на всякакви проекти, свързани с тенис и спорт въобще. Също така, Варна предлага конкурентно предимство поради по-малката наситеност на пазара в сравнение със София, което ми дава възможност да се откроя и да изградя силно присъствие на местно ниво.

Въпреки че София предлага големи възможности за развитие на бизнес и е център на много от спортните събития в страната, аз предпочитам качеството на живот, което Варна ми предоставя. Тук намирам баланса между професионалните ангажименти и личното благополучие, който е от съществено значение за моето общо благосъстояние.

10. Как разбрахте за Varnapreneurs? Помогнала ли ви е организацията някак? 

Доста отрано разбрах за Varnapreneurs, тъй като с нейният основател, Галин Стефанов, сме приятели от деца. За жалост съм твърде зает да участвам по-редовно в събитията, които се организират. Всъщност съм ходил на само на едно от събитията, но дори тогава успях да се свържа с други предприемачи, което обогати моя професионален кръг и разшири познанията ми в различни бизнес области. Участието в организацията се оказа изключително полезно.

11. Как изглежда следващата стъпка за Tennis Ninja? А след десет години? 

Следващата стъпка за „Tennis Ninja“ включва разширяване на дейностите на фондацията, която създадохме, за да подпомагаме млади таланти в тениса. Планираме да увеличим броя на децата, които подпомагаме, и да създадем повече турнири за тях. В дългосрочен план, за следващите десет години, целта е „Tennis Ninja“ да надхвърли границите на България. 

Имам амбицията да развием проекта в чужбина чрез франчайзинг или създаване на компании в други държави, сравними по мащаб с водещи големи марки. Важно е да се разбере, че всяка голяма цел изисква време и упорита работа, но аз съм оптимист, че с правилната стратегия и усилия, „Tennis Ninja“ може да достигне световно признание и значимо да допринесе за развитието на тениса.

12. Какво бихте казали на хората, които не намират време да спортуват? 

На хората, които не намират време да спортуват, бих казал, че спортът е инвестиция в здравето и благосъстоянието им. Не е нужно да отделяте часове всеки ден; дори кратки периоди на активност могат да имат значително въздействие. 

Намерете дейност, която ви доставя удоволствие, и я интегрирайте в ежедневието си като начин за разтоварване и зареждане с енергия. 

Помнете, че всяка минута, посветена на физическа активност, е стъпка към по-добро здраве и повишаване на качеството на живот. Спортът не е само за тялото, но и за духа, и намирането на време за него е въпрос на приоритети. Денят е еднакво дълъг за всички.

Сподели в социалните мрежи
Lacho
Lacho

Аз съм Лъчезар и се занимавам със създаване и управление на уебсайт съдържание. Може да разберете повече за работата ми на storycare.io.

Articles: 6