fbpx

Опитвай смело – Интервю с Преслав Ников @ Craftberry.co

Преслав Ников – Основател на Craftberry

Преслав Ников е вторият човек, когото интервюираме във Varnapreneurs. Макар да е само на 26 години, той вече ръководи екип от 18 души в собствената си компания за разработване и дизайн на онлайн магазини като общият оборот на клиентите му през 2022 година е над 320 милиона!

Последните 10 години е прекарал в непрестанна работа по своите интереси в ИТ сферите, а през 2020 година основава Craftberry. Сред стотиците клиенти зад гърба му стоят и световно известни имена като Джордан Белфорт – Вълкът от Уолстрийт.

По време на разговора ни той сподели най-различни части от работата си – лични ценности, фирмена култура, намиране и задържане на таланти, конкурентни предимства, технологии, детайли от операционната и оперативната му работа и много други полезни съвети.

При среща с Преслав, приятно впечатление правят неговата усмивка, жизненост и откровеност. Той е живо доказателство какво могат да постигнат младите хора, когато вложат времето, страстта и енергията си на правилното място и просто не спират да опитват. 

Ето и въпросите, които му подготвихме:

1. През 2022 година компанията ви Craftberry генерира 320 милиона долара приходи за вашите клиенти. На какво се дължи успеха ви и с какви думи бихте го описали?

Тази цифра не е случайна. Част от работата ни изисква да работим с аналитичните софтуери на нашите клиенти, за да взимаме правилни и навременни решения. Тези 320 милиона представляват общата стойност на всичко, което те са продали през 2022 или иначе казано Gross merchandise value

Смятам, че имахме голяма доза късмет с възможностите, които се откриха пред нас покрай КОВИД пандемията през 2020 година. Тогава всички почнаха да пазаруват онлайн и услугата ни изведнъж стана много търсена. Но изобщо не мисля, че нашият успех се е случил за една нощ или една година.

Зад тази 2022 година стоят поне 6 години на усилен труд в работни и извънработни часове. Развивам познанията си в онлайн търговията, ИТ и разработка още от гимназията. Но не става въпрос само за познанията, а също така и за отдаденост и за работна етика. Също толкова важен за успеха е и екипът ми от млади, способни и амбициозни хора. Нашите клиенти знаят, че мога да разчитат на нас по всяко време. 

Впрочем, аз не виждам Craftberry като успешна или поне напълно завършена компания. При нас всичко се развива много динамично и смятам, че още сме далеч от това да реализираме потенциала си. Ние сме амбициозни, искаме да стигнем по-далеч и съответно привличаме такива личности. 

2. Каква роля заема семейството във вашата история? 

Аз съм много близък с родителите ми. Винаги са ме подкрепяли в начинанията ми и са ми вдъхвали увереност. Дължа им всичко поне за първите 18 години. Родителите ми бяха взискателни към мен и това ми е дало добър пример. Сега сам изисквам повече неща от себе си и искам да ги правя както трябва

Впрочем, майка ми и баща ми изискваха различни неща от мен. Майка ми държеше много на образованието и академичните успехи, докато баща ми по-скоро държеше на дисциплината, да спортувам, да правя нещата с интегритет. 

Виждам връзка между личните качества които имам благодарение на тях и работната етика, която имам сега. Много от нещата, които са изисквали са ми полезни сега. Други качествата съм развил сам. 

Допълнителна мотивация за мен бе финансовото положение на семейството ми, тъй като имахме известни проблеми. За мен е важно да знам, че хората около мен са добре и че нямат материални трудности. На още по-базово ниво обичам чувството да бъда полезен и да знам, че съм решил нечии проблем. 

В по-мащабен план се вдъхновявам от възможността да помагам на благотворителни каузи в нашето общество. Особена слабост са ми хората в неравностойно положение и тези заплашени от социално изключване, а също така и животните. В крайна сметка хората зависим едни от други и трябва да си помагаме. Далеч сме от филантропията засега, но за Craftberry тя е пътеводна звезда.

3. Какво смятате за необходимостта от формално образование, особено за хора, които искат да се занимават с предприемачество, програмиране или дигитален маркетинг? Какво ви даде на вас?

Всеки си има собствен път. Завършил съм езикова гимназия, която ми даде отлична подготовка по английски език, който е на практика задължителен за модерното и дигиталното предприемачество. Освен това там бях заобграден от други образовани и интелигентни хора. Това ми даде обща култура и среда, в която да развия социалните си умения.

Обаче, колкото повече растях, толкова по-маловажно ставаше формалното образование за мен. Трудно ми беше да следвам процеса в класната стая. Голяма част от предметите ми бяха безинтересни. Но пък още в училище се насочих към ИТ, онлайн търговия и разработка, което донякъде успокои майка ми.

Някои хора успяват да използват формалното образование като актив – контакти, престижна диплома или познания. Но това не беше моят път. Моят път е самоук. На собствено време и разноски си вземам курсове и постоянно надграждам уменията си. Ако не ти се учи сам няма да го научиш никъде

Но пък когато говоря с хора, които са завършили дадена специалност те идват с дадени познания в специалността и имат базова основа и по-широк поглед. По-бързо могат да започнат да се развиват като професионалисти. Ако човек обърне внимание на специалността и университета ще си вземе нещо полезно.

В частност за предприемачеството смятам, че да разчиташ само на формално образование за него е като да се учиш да караш кола без да караш кола. Най-добре се учи с проба грешка. Когато започваш трябва да си генералист и да разбираш от всичко по малко

Може би едно формално образование може да даде добра основа и да се разбират различните предмети като човешки ресурси, счетоводство, операции, маркетинг, продажби и тнт. С времето трябва да се ориентираш кога трябва да оставиш специалист да поеме дадена функция

Освен това в бизнеса няма мрежи за безопасност. Ако сам не изискваш от себе си да постигнеш необходимото, никой няма да дойде и да ти се скара. Това е лукса на основното и средното образование.

4. Когато стартирахте Craftberry, кое беше най-голямото ви предимство? А кое представляваше най-сериозен недостатък?

Когато стартирахме официално през 2020 практическото ми предимство беше, че вече имах основни познания, клиенти и донякъде изградена мрежа от контакти, което ни даде летящ старт. Още преди да основа Craftberry се занимавах на свободна практика с разработка на онлайн магазини от 2016 г. 

През първата ни година се шегувах, че във фирмата бяхме човек и половина, тъй като моят основен помощник Боби тепърва навлизаше в цялата материя, но пък се трудеше като за двама. В този момент аз съм бил на 23, а той на 21. 

Един от плюсовете на агенциите или компаниите, които предлагат услуги е, че в началото нямат особени разходи освен за труд, а ние си плащахме скромни заплати и инвестирахме всичко останало обратно в бизнеса. И до ден днешен опитваме да сме пестеливи с ресурсите на фирмата, а и в личен план. 

Смятам, че нашата младост беше страхотно предимство, тъй като бяхме супер мотивирани и можехме да си позволим да посветим цялото ни време на Craftberry. В началото аз правех всичко, а Боби ми помагаше. Нямахме структура или някакво разделение на труда. Учехме се в движение.

Аз се грижех за административната част. После той започна да организира и управлява проекти, а аз останах човека с визия и технически ноу хау. Все още се считам за най-старшият разработчик във фирмата, но има хора с близък опит до моя. Но пък от доста време не пиша код, а понякога ми се иска

Основният ни минус беше липсата на ресурси тъй като се финансирахме сами от самото начало. Имахме знания, но нямахме достатъчно ресурси да поемем целият наплив от работа покрай КОВИД пандемията. Също така младоликите ни лица накараха някои клиенти да не ни вземат насериозно и да ни подминат. 

5. Защо сте тук а не в София? Какви предимствата дава Варна на бизнеса? Кое обичате най-много във Варна? 

Много обичам Варна и живота тук. Една от причините е, че тук се чувствам удома. Тук е морето и размера на града ми харесва повече и не е толкова забързан като София. 

На бизнес ниво, във Варна конкуренцията за таланти не е толкова голяма, което ни помогна доста в началото. В ИТ света конкуренцията за талантливи, можещи и интелигентни хора е брутална. А пък във Варна просто няма толкова фирми като нашата така че сравнително лесно намерихме точните хора

Във Варна е по-лесно да изпъкнеш и да те запомнят наживо. Макар че доста от работата ни е с клиенти в други страни, живият контакт, клиентът да те види, да те пипне, да разбере, че си истински човек изгражда голямо доверие. В това отношение София предлага по-голяма мрежа от работни контакти, но в днешно време тя е на 40 минути със самолет от Варна. 

Категорично не смятам, че трябва да отидеш в София, за да си успешен в кариерата или бизнеса си. Смятам, че човек може да е успешен от всяка точка на страната. Трябва да работиш с това, което имаш, да вземеш каквото ти предоставя Варна и да компенсираш с това, което само София може да даде.  

6. Кой е най-ценният актив във вашият бизнес сега? 

Със сигурност, най-ценният ни актив са хората, които работят в компанията и знанието, което сме придобили през годините. Това са основните елементи, които ни позволяват да предлагаме премиум услуга на сравнително достъпни цени за световния пазар, тъй като стандарта в Източна Европа ни го позволява.

Репутацията започва да работи в наша полза, тъй като вече имаме и стабилно портфолио със стотици проекти, сред които е и Джордан Белфорт, по-известен като Вълкът от Уолстрийт. Всички тези фактори вдъхват доверие в настоящите и бъдещите ни клиенти, че ние ще се погрижим за техния магазин както трябва. 

Освен компетенциите, предимство е работната ни етика и начина, по който третираме клиентите си. Те знаят, че винаги могат да разчитат на нас. Вече имаме 18 кадърни, интелигентни и способни служители на пълно работно време. Отделно работим и с различни контрагенти и подизпълнители.

Тези 18 души са разделени в 5 екипа – маркетинг, дизайн и три екипа от програмисти. Всеки екип от програмисти се състои от проект мениджът, старши разработчик, един със средно ниво на разбиране и един-двама, които се учат. Работата в екип и кординацията между екипите са от изключително значение за нас. 

7. Вашият екип расте. Как избирате кого да наемете и на какво давате приоритет –  технически компетенции, черти на характера, излъчване и енергия? 

Няма точен отговор, зависи от ролята и екипа, за който търсим човек. На първо място този човек трябва да може да се впише и в конкретния екип и в цялостната култура на фирмата. Наемаме хора, които където и да влязат ще могат да си общуват добре с другите. Ако този човек е краен индивидуалист или егоист, няма как да го задържим дори и да има отлични компетенции.

За нашата фирмена култура две неща са от значение: искаме хората вътре да са амбициозни и да искат да се развиват самостоятелно и да имат силна работна етика. Но също така трябва да се държат приятелски един с друг. Смятам, че работната среда трябва да е приятна и хората трябва да идват с усмивка на работа. 

Ако има някой, който не се вписва в култура на усмивката той заразява и другите с негативизъм. Случвало ни се е да видим как един човек може да зарази другите и да стане напрежение. Важното е да се заразяваме с амбиция и усмивки, а не с интриги и съперничество.

8. Какви услуги предлагате и как ги ценообразувате? 

Главния ни фокус е UX дизайн, а понякога правим ребрандинг или принт дизайн. В дизайна има много логика и психология. Има мисловен процес как да представим нещата добре. Затова и първо дизайнерите разработват концепция на магазина спрямо индустрията, в която се намира. 

Общо взето, услугите можем да разделим на два вида – еднократни и циклични. Еднократно да създадем или пресъздадем магазин. Често клиентите са надраснали стария си магазин и имат нужда от по-сериозно решение. Други имат нужда от месечен абонамент, в който всеки месец работим и увеличаваме CTR, average order value и други важни метрики.

Интересен показател за работата ни е, че 90% от клиентите ни работят с нас над 2 години. Смятам, че причините затова са две – хубава услуга и хубави клиенти. Първо, услугата ни е добра и клиентите харесват това, което правим. Второ, стараем се добре да подбираме клиентите си. 

Търсим хора, на които знаем, че можем да помогнем и ще оценят труда ни. Така намаляме риска да влезем в отношения, които да не са продуктивни или изгодни за двете страни. Една и съща работа един клиент може да оцени високо, а друг може тотално да пренебрегне, защото просто няма нужда от това.

9. Какви технологии използвате? Платформата Shopify любов от пръв поглед ли беше за вас?

Когато започвах работа, Shopify доста ми допадна. Много е лесно за използване от клиентите. Всичко е направено да не се чупи, което е голям проблем за старите технологии в e-commerce света. Елементарни и незначителни неща изискват огромни усилия от програмисти, които иначе могат да счупят сайта. Shopify улеснява и разработчиците и клиентите с готовите си решения. С Shopify усилият отиват към надграждане и оптимизиране, а не към тичане след технически проблеми. 

Смятам, че някои хора правят грешка, когато не се възползват от платформи, а изискват да им се направи сайт по поръчка от нулата. Това изисква много ресурси, нерви и човекочасове от програмисти. Освен това, e-commerce света вече е като екосистема. Магазинът има допирни точки с най-различни софтуери и интеграции, които Shopify предлага като готово решение, а сайтовете по поръчка изискват пот и нерви за всяка една интеграция. Сайтовете по поръчка имат смисъл за брандове с многомилионни бюджети. 

Впрочем, говорейки за платформи, смятам че хората трябва да обърнат внимание на Webflow, който е билдър за сайтове, който е изключително лесен за употреба и смятам, че е по-добрият WordPress. Мисля, че след време Webflow ще може да измести WordPress по пазарен дял, тъй като адресира едни от ключовите проблеми на WordPress, в часност сигурността и надеждността на различните му елементи. Просто Webflow ще разрешава на потребителите да правят по-добри неща, по-лесно.

В работата ни използваме най-различни технологии. Да, Shopify е основната ни платформа и я използваме всеки ден, но също така ползваме Figma за дизайн и Javascript вътре в Shopify или да пишем допълнителни неща, които свързваме с шопифай. За управление на проектите ни използваме ClickUp, което ни помага да си подредим къщата, а като CRM ползваме Asana. 

Впрочем, в работата ни започва да навлиза и изкуственият интелект. Вече го използваме в някои от процесите ни, включително за дизайн, текстове и писане на код. Засега не се притесняваме от ИИ. Виждаме го като инструмент, който помага на професионалистите работят по-бързо. 

Мисля, че изкуственият интелект все още е далеч от това да ни замени напълно. Поне не и в близкото бъдеще. Засега началният заряд трябва да дойде от човека. Без професионална визия и напътствия, ИИ е неадекватен. Все още хората могат да дадат много повече стойност. 

10. Какво е вашето послание към младите хора, които искат да се развиват и потенциално да започнат бизнес онлайн?

Просто да го направят. Онлайн предимството е, че нямаш големи разходи. Просто трябва да пробваш. Нормално е да е трудно и да не знаеш, че ще се получи, но трябва да вярваш, че ще намериш пътя в движение. Важно е и да си разрешаваме да се проваляме. Без провал, няма как да успееш. Част от успеха е да се проваляш.

Много често не знаем какво правим, но се налага да експериментираме. От нас зависи да опитваме. Дали ще успеем зависи от много фактори. Дори да се провалим, трябва да си простим и да продължим да се опитваме, докато не успеем. Това е моята рецепта.

Така че главният ми съвет към хората от Varnapreneurs e: “Опитвайте смело”. 

БОНУС: Как Jordan Belfort, вълкът от Уолстрийт, стана твой клиент? 

Преди няколко години, един приятел от Варна, Иван Пашов, се свързва с мен няколко дни преди Черния Петък – най-очакваното събитие в e-commerce света всяка година. Каза ми, че Джордан Белфорт ще прави промоция за Черен Петък, но сайтът му е счупен и не може да поеме продажби, броени дни преди събитието! 

Всичко стана на пожар. Трябваше да се отреагира много бързо. Имахме възможност и поехме проекта като работихме денонощно, за да го финализираме навреме. В крайна сметка всичко се получи добре и Джордан Белфорт се присъедини към нашето портфолио. Тъй като е доста разпознаваем в цял свят, името му се превърна в ценен актив и за нас. 

Сподели в социалните мрежи
Lacho
Lacho

Аз съм Лъчезар и се занимавам със създаване и управление на уебсайт съдържание. Може да разберете повече за работата ми на storycare.io.

Articles: 6