fbpx

Бъдете търпеливи и последователни – Интервю със Симеон Ангелов

Симеон Ангелов – Персонален Треньор

Заповядайте в поредното интервю на Varnapreneurs с още един член на нашата общност. Днес на фокус е Симеон Ангелов – един от най-младите членове на организацията, който има самостоятелен бизнес като фитнес треньор и консултант по здравословно хранене.

Макар и млад, той вече има няколко години опит в занаята си и работи с най-различни клиенти, включително и множество предприемачи. Симеон е добър пример за човек, който успешно използва дигиталните технологии, за да създава съдържание и да популяризира своят личен бранд онлайн.

Историите, които Симеон споделя с нас и предизвикателствата, с които се сблъсква са интересни и полезни за всеки млад предприемач. Ето и въпросите, които сме му подготвили:

1. Как бихте се представили на нашите читатели с няколко думи? 

Здравейте, аз съм Симеон Ангелов и съм лицензиран хранителен консултант и фитнес треньор. Също така съм и предприемач, тъй като сам ръководя бизнеса си за фитнес услуги. Изпитвам страст да помагам на другите да достигнат своите здравословни и физически цели.

Занимавам се с лични тренировки, създаване на индивидуални хранителни и тренировъчни планове и правя консултации в областта на здравословния начин на живот. Макар влечението ми към фитнеса да започна като хоби още преди десетина години, то бързо се превърна в професия и така вече над 2 години.

Мотивацията ми да създам собствен бизнес идва от желанието да създам персонализиран и интегриран подход, който да помага на клиентите ми да водят по-здравословен начин на живот и да създават трайни промени в себе си и своите навици. 

Исках да имам платформа, чрез която да достигам до повече хора и да оказвам реално влияние върху тяхното ежедневие. От самото начало се фокусирах върху индивидуалния подход към всеки клиент, тъй като вярвам, че уникалността на всеки един от нас изисква специфични стратегии и планове за действие.

Вярвам, че всеки заслужава да се чувства добре в своето тяло и ум. Аз лично съм изпитал немалко трудности – физически и психически, което ме накара да осъзная, че искам да споделя моят опит и знания с други, да ги водя по пътя към по-добро здраве и самочувствие.

2. Какво ви мотивира да създадете собствен бизнес?

Мотивацията ми да създам собствен бизнес възникна от дълбоко личен опит и стремеж към промяна. В миналото се сблъсквах с различни предизвикателства, свързани с моята физическа форма и общото ми благосъстояние. 

Преобразяването ми чрез спорт и балансирано хранене не само промени тялото ми, но и начина, по който виждам света около мен и мястото си в него. Тази лична трансформация породи в мен страст към здравословния начин на живот и желание да помагам на други да постигнат същата трансформация за себе си.

Осъзнах, че мога да имам значително въздействие върху живота на хората, като ги науча на здравословни навици, които да променят начина, по който се чувстват физически и психически. Исках да предложа не просто фитнес тренировки, а комплексен подход, който включва упражнения, правилно хранене и ментално здраве. Създаването на собствен бизнес ми даде възможността да реализирам тази мисия в мащаб, който е невъзможен в рамките на традиционната работна среда.

Пътят към собствения бизнес не беше лесен, но страстта ми към промяната и увереността, че мога да направя разлика в живота на хората, ме държаха мотивиран. Виждайки първите успехи и положителната обратна връзка от клиентите, знаех, че съм взел правилното решение. В крайна сметка, желанието ми да споделя знанията и опита си, да вдъхновявам и подкрепям други в тяхната трансформация, бе и остава основният двигател зад моя бизнес.

3. Коя е любимата ви част от работата ви с клиенти?

Любимата част от работата ми с клиенти безспорно е моментът на тяхната трансформация – не само физическата промяна, но и тази в мисленето и самочувствието им. Да видя усмивките им, когато осъзнаят, че могат повече отколкото са предполагали, е изключително вълнуващо и удовлетворяващо. 

Най-добрите ми клиенти са тези, които са ангажирани с процеса, отдадени на поставените цели и готови да работят усилено, независимо от предизвикателствата по пътя. Те не само следват препоръките ми, но и активно участват в създаването на своята здравословна и активна рутина, което прави работата с тях изключително вдъхновяваща.

Често срещана част от ежедневието ми е и работата с предприемачи, тъй като много от тях търсят начини да подобрят не само своя бизнес, но и личния си живот и благосъстояние. Физическата активност е критичен компонент за поддържане на високо ниво на енергия и концентрация, които са от съществено значение в динамичния и често предизвикателен свят на предприемачеството.

Включването на здравословни навици в ежедневието им помага на предприемачите да се справят по-добре с натоварените си графици и да поддържат баланс между работата и личния живот. Моята работа с тях често обхваща не само физическите тренировки, но и съвети за хранене, управление на стреса и поддържане на мотивацията, които допринасят за тяхната обща успешност и удовлетвореност от живота.

4. Как успявате да се откроите сред многото други фитнес треньори? 

Със сигурност не е лесно в такава наситена индустрия. Но мисля, че уникалния ми подход към тренировките и взаимодействието с клиенти е ключова част. Аз се фокусирам не само на физическите аспекти на тренировките, но и на психологическите, като насърчавам положително мислене и самодисциплина. 

Редовно се самообучавам и експериментирам с нови техники и методи, за да остана в крак с най-новите тенденции във фитнес индустрията. В последствие споделям  максимално персонализиран опит, който да отговаря на уникалните нужди и цели на всеки клиент.

Друг начин, по който привличам внимание е създаването и публикуването на най-различно видео и снимково съдържание в социалните медии. Планирам съдържанието си предварително, като внимавам да включва разнообразие от теми, които могат да бъдат интересни и полезни за моите последователи. 

Използвам качествени снимки и видео материали, които да показват ясно изпълнението на упражнения, но също така и образователно съдържание насочено към балансиран начин на живот и здравословно хранене. За създаването на това съдържание изработвам всичко сам, не работя с фотографи или видеографи.

Редовната комуникация с моите последователи също е ключова, тъй като тяхната обратна връзка ми помага да разбера какво съдържание ги интересува и как мога да бъда още по-полезен за тях.

5. Какви са наблюденията ви за правене на бизнес във Варна? Подходяща ли е средата тук за вашият бизнес?

Правенето на бизнес във Варна си има своите предизвикателства и възможности. Градът има динамична атмосфера с богата култура и история, което го прави привлекателно място за развитието на различни бизнес инициативи, включително и в сферата на фитнеса.

Също така, във Варна има множество млади, активни и здравословно настроени хора. Това създава благоприятна среда за моя бизнес, като ми позволява да достигна до широка аудитория от потенциални клиенти, които са мотивирани да работят за подобряването на своето физическо здраве и благополучие.

От друга страна, конкуренцията във фитнес индустрията в града е значителна, което изисква от мен да бъда постоянно иновативен и да търся начини да предложа уникална стойност на моите клиенти. Това ме мотивира да инвестирам в непрекъснато усъвършенстване на моите умения и знания. 

В крайна сметка, Варна предлага вълнуваща възможност за развитие на фитнес бизнес. Считам, че градът е отлично място за разрастването и процъфтяването на моята дейност. Също така, пряката връзка с морето и природните забележителности в региона предлагат допълнителни възможности за организиране на тренировки на открито и създаването на уникални спортни преживявания за клиентите.

6. Вашата индустрия е пълна с информация. Как пресявате важното от шума и имате ли любими източници, откъдето да се самообразовате?

Лично аз се опирам на няколко ключови стратегии, за да остана в крак с последните тенденции и изследвания в областта на фитнеса и здравето. Първо, предпочитам да следвам реномирани и доказани във времето научни публикации и изследвания. Научните журнали и конференции са основен източник на проверена информация, която мога да използвам, за да подобря своите знания и умения.

Aз съм доста избирателен относно онлайн платформите и социалните медии, които използвам за самообразование. Фокусирам се върху авторитетни блогове, YouTube канали и подкасти, водени от уважавани експерти в индустрията. Личности като д-р Лейн Нортън и д-р Майк Израел са сред моите любими източници заради тяхната способност да представят сложна научна информация по достъпен и приложим начин.

В крайна сметка, ключът към пресяването на важното от шума във фитнес индустрията е непрекъснатият стремеж към знание, критичното мислене и способността да се адаптираш и прилагаш новите открития в практиката. Винаги търся начини да обогатя своята практика с нови методи и подходи, които могат да донесат реална полза за моите клиенти, като същевременно оставам верен на научно обоснованите принципи на трениране и хранене.

7. Как разбрахте за Varnapreneurs и помогнала ли ви е организацията досега?

Разбрах за тях по време на едно от моите търсения за местни бизнес общности и мрежи, където мога да разширя своите знания и да създам нови връзки. Организацията бързо се превърна в ценен ресурс за мен, предоставяйки ми възможности да се срещам и общувам с хора, които споделят моите интереси и амбиции. 

Участието в техните събития ми позволи да разширя своя професионален кръгозор и да натрупам нови идеи за развитието на моя бизнес. Една от най-значимите ползи от моята взаимодействие с Varnapreneurs беше възможността да намеря ментор. 

Менторът ми помогна не само да избегна някои често срещани грешки на начинаещите предприемачи, но и ми предостави инструментите да мисля и действам по-стратегически относно моя бизнес. Също така, благодарение на Varnapreneurs, успях да установя и други ценни контакти, които се превърнаха във взаимно полезни партньорства.

8. Какво мислите за необходимостта от формално образование за професионалистите във фитнес индустрията?

Формалното образование във фитнес индустрията предлага ценна основа и може значително да увеличи ефективността и безопасността на тренировъчния процес. Въпреки това, важно е да се подчертае, че това е само началото на пътя. Постоянното самоусъвършенстване, адаптация към нови научни открития и развитие на практически умения са също така ключови за успеха в тази динамична индустрия.

От личен опит и наблюдения, аз считам, че формалното образование може да бъде ценен фундамент за всеки, който иска сериозно да се занимава с фитне. То предоставя знанията и научната основа, необходими за разбирането на човешкото тяло, принципите на тренировките и важността на правилното хранене. В същото време, формалното образование често обхваща и курсове по психология и комуникация, които са изключително важни за работата с клиенти от различни фонове и с разнообразни цели.

Въпреки това, аз също така разбирам и ценя стойността на практическия опит и непрекъснатото самообразование. Индустрията постоянно се развива, и за да останем актуални, ние трябва да продължим да учим и адаптираме нашите методи. Много успешни треньори са разширили своите знания и умения чрез специализирани сертификати, работилници и онлайн курсове.

9. Как смятате да се усъвършенствате от тук нататък в личен и професионален план?

В кариерата ми на фитнес треньор, плановете ми за усъвършенстване включват постоянно обучение и разширяване на моите знания чрез курсове и семинари, за да предлагам разнообразни услуги и да помагам на повече хора. 

Също така, ще се съсредоточа върху подобряване на комуникационните си умения и емоционалната интелигентност, за да изградя по-силни връзки с клиентите. Целя разширяване на моя професионален кръг, като се свързвам с други специалисти за обмен на идеи и сътрудничество. 

Ангажирам се да намеря баланс между работа и личен живот, отделяйки време за отдих  за да поддържам моето благосъстояние и да се развивам и в личен план.

10. Какво бихте казали на хората, които тепърва започват да тренират?

На хората, които тепърва започват своето пътешествие в света на тренировките, бих искал да кажа: Бъдете търпеливи и последователни. Пътят към постигането на физическа форма и подобряване на здравето не е бърз, но е изключително възнаграждаващ. 

Задавайте си реалистични цели. Намерете дейности, които обичате. Не е нужно да влизате във фитнес зала, за да спортувате. Щадете себе си, не се претоварвайте рязко и не подценявайте важността на почивката. 

Не забравяйте, че ключа към здравото тяло е храненето. Не можете да „изтренирате“ лошата диета. Фокусирайте се върху балансирано хранене, богато на цели храни, което подкрепя вашите тренировъчни цели. 

Като последен съвет бих казал, че независимо дали става въпрос за треньор, приятел или онлайн общност, намирането на хора, които споделят вашите фитнес цели може значително да повиши вашата мотивация и ангажираност.

Помнете, че подобряването на физическата форма е индивидуално и трябва да бъде забавно и удовлетворяващо. Отдайте се на процеса и се радвайте на всеки стъпка по пътя към по-здравословния, по-силен вас.

Линк към всички социални профили на Симеон Ангелов можете да откриете тук – https://linktr.ee/simoangelov.fit

Сподели в социалните мрежи
Lacho
Lacho

Аз съм Лъчезар и се занимавам със създаване и управление на уебсайт съдържание. Може да разберете повече за работата ми на storycare.io.

Articles: 6